Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Friday, 28 March 2014

MH370 - TERKINI - Satelit Jepun kesan 10 objek terapung


TOKYO 28 Mac - Satelit Jepun mengesan kira-kira 10 objek terapung di kawasan perairan barat daya Australia, dipercayai serpihan pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Agensi berita Kyodo hari ini melaporkan, imej satelit berkenaan dikesan kira-kira 2,500 di barat daya Perth, dengan ukuran 26.4 meter panjang dan empat meter lebar.

Jelas laporan tersebut, imej satelit yang dikeluarkan oleh Pusat Perisikan Kabinet Satelit Jepun itu diambil antara pukul 9 pagi dan 4 petang, kelmarin.

“Jepun telah menyerahkan maklumat terbaharu itu kepada kerajaan Malaysia untuk tindakan lanjut," lapor Kyodo. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140328/lu_12/MH370-Satelit-Jepun-kesan-10-objek-terapung#ixzz2xEoRjVf1  © Utusan Melayu (M) Bhd MH370: Cuaca beransur pulih, misi mencari disambung hari ini

PERTH 28 Mac - Operasi mencari objek yang dipercayai serpihan pesawat MH370, bersambung semula hari ini selepas keadaan cuaca beransur pulih di lokasi pencarian di selatan Lautan Hindi.

Semalam, pesawat dari Australia, China, Jepun dan Amerika Syarikat (AS), terpaksa membatalkan misi ekoran cuaca buruk di lokasi kawasan pencarian.

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) dalam kenyataannya berkata, operasi mencari MH370 bersambung semula awal pagi ini dengan beberapa petunjuk baharu termasuk imej satelit Thailand dan Jepun dilapor mengesan sejumlah besar objek terapung kawasan laut barat daya Perth. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140328/lu_13/MH370-Cuaca-beransur-pulih-misi-mencari-disambung-hari-ini#ixzz2xEojKRPS  © Utusan Melayu (M) Bhd MH370: Lokasi pencarian berubah ekoran petunjuk baharu

PERTH 28 Mac - Lokasi mengesan serpihan pesawat MH370 ditukar ke satu kawasan lain yang terletak kira-kira 1,000 kilometer timur laut dari lokasi asal pencarian selepas pasukan mencari mendapat petunjuk baharu, lapor pihak berkuasa Australia hari ini.

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) dalam kenyataannya berkata, maklumat terbaharu itu diperoleh berdasarkan analisis radar antara Laut China Selatan dan Selat Melaka sebelum hubungan komunikasi terputus.

“Data tersebut juga menunjukkan kemungkinan pesawat malang itu terbang lebih laju daripada jangkaan awal, menyebabkan peningkatan penggunaan minyak dan mengurangkan jarak ketika menuju ke selatan Lautan Hindi," jelas kenyataan berkenaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140328/lu_14/MH370-Lokasi-pencarian-berubah-ekoran-petunjuk-baharu#ixzz2xEpXb8oZ  © Utusan Melayu (M) Bhd No comments: