Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Friday, 8 August 2014

Rundingan Hamas-Palestin buntu


BEBERAPA orang penduduk Palestin beratur di pusat pengagihan bantuan PBB di kem pelarian Shati di Gaza City untuk mengambil bantuan makanan, kelmarin. - AP

KAHERAH 7 Ogos - Pasukan perunding Mesir berhadapan jalan buntu dan kesuntukan masa untuk mencapai perjanjian gencatan senjata yang lebih lama di Gaza antara pergerakan Hamas dan Israel, ketika gencatan selam tiga hari, yang dikuatkuasakan semalam akan tamat dalam tempoh 24 jam.

Dalam perbincangan tidak langsung antara wakil Palestin dan Israel melalui perunding Mesir, kedua-dua pihak bertelagah itu masih bercanggah pendapat untuk mengakhiri konflik di Gaza apabila Hamas bertegas mahu sekatan ke atas wilayah Gaza ditarik balik, namun rejim Zionis Israel enggan memenuhi tuntutan Hamas itu.

Terdahulu, pegawai kanan Hamas yang menghadiri rundingan itu memberi amaran untuk menarik diri daripada perbincangan jika tuntutan membatalkan se­katan ke atas Gaza dan membebaskan tahanan Palestin oleh Israel tidak dipenuhi.


SEORANG budak lelaki, Mohammed Ali Wahdan, 2, menerima rawatan akibat kecederaan serangan tentera Israel di Hospital al-Shifa di Gaza City, semalam. - AFP

Sumber kerajaan Mesir memaklumkan bahawa pasukan perunding berharap perjanjian antara Hamas dan Israel dapat dicapai, hari ini sebelum gencatan senjata selama 72 jam, tamat dalam tempoh 24 jam.

"Mesir mahu gencatan senjata dilanjutkan atas persetujuan kedua-dua belah pihak sebelum rundingan untuk melaksanakan satu perjanjian gencatan senjata yang kekal dan mengurangkan sekatan di sempadan Gaza," kata sumber itu.

Awal hari ini, Israel dilapor bersetuju melanjutkan tempoh genca­tan senjata tetapi pemimpin politik Hamas, Moussa Abu Marzouk menafikan laporan itu dengan berkata, tiada persetujuan dicapai antara kedua-dua belah pihak.

Bagaimanapun beberapa jam kemudian, rejim Zionis Israel memberi amaran untuk bertindak balas terhadap ancaman roket Hamas dari Gaza, sebaik-baik sahaja gencatan senjata berakhir, sekali gus Israel merancang menyambung semula operasi ketenteraan ke atas wilayah Palestin itu.

Hamas turut memberi amaran yang sama untuk meneruskan pertempuran jika tuntutan mereka tidak dipenuhi. - REUTERS

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140808/lu_03/Rundingan-Hamas-Palestin-buntu#ixzz39l1z2tNg  © Utusan Melayu (M) Bhd No comments: