Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Tuesday, 5 August 2014

POLITIK - Dakwaan Saifuddin tuduhan liar - KhalidSHAH ALAM 4 Ogos - Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyifatkan dakwaan salah laku yang dilemparkan terhadapnya oleh Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Saifuddin Nasution Ismail hanya sebagai tuduhan liar yang bermotif politik dan berniat jahat semata-mata.

Abdul Khalid berkata, dakwaan sedemikian sedikit pun tidak menjejaskan kedudukannya sebaliknya beliau akan terus memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat dan negeri ini.

Menurutnya, sekiranya dakwaan itu benar, Saifuddin sepatutnya sudah membuat laporan kepada pihak berkuasa seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), polis dan Bank Negara Malaysia (BNM) selain mendedahkan bukti-bukti lain bagi mengukuhkan dakwaannya.

"Sekiranya Saifuddin yakin beliau juga berada di pihak yang benar, maka beliau dan rakan-rakan dalam PKR sepatutnya membuat laporan dengan kadar segera kepada SPRM, pihak polis dan BNM selain mendedahkan sekiranya ada bukti-bukti bagi mengukuhkan dakwaan salah laku itu.

"Kegagalan Saifuddin dan rakan-rakan dalam PKR untuk berbuat demikian hanya akan mengundang spekulasi bahawa tuduhan-tuduhan tersebut bermotifkan politik dan berniat jahat," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Saifuddin dalam laporan sebuah portal berita hari ini berkata, Abdul Khalid perlu ditukar kerana masalah `keraguan integriti' susulan isu penyelesaian hutangnya dengan sebuah bank.

Saifuddin mendakwa, beberapa urusan perniagaan melibatkan kerajaan negeri dan sebuah syarikat pemaju bernilai ratusan juta ringgit yang berlaku selepas penyelesaian hutang itu sehingga kini tidak dijelaskan secara memuaskan oleh Abdul Khalid.

Selain itu, Saifuddin mendakwa, Abdul Khalid turut memberi projek rumah mampu milik di Selangor bernilai RM591 juta kepada syarikat sama.

Perkara itu merupakan antara kandungan dokumen penjelasan bertulis PKR yang akan diberikan kepada pemimpin tertinggi pakatan pembangkang esok bagi mewajarkan cadangan penukaran Abdul Khalid daripada menerajui pentadbiran Selangor.

Abdul Khalid menegaskan, beliau memandang serius tuduhan salah laku tersebut dan menafikan dakwaan berkenaan kerana perkara tersebut tidak benar sama sekali.

Beliau turut bersedia memberikan sepenuh komitmen dan kerjasama sekiranya ada siasatan dijalankan terhadap dirinya.

Menteri Besar Selangor itu turut mengingatkan rakan-rakan seperjuangannya dalam parti supaya berhati-hati membuat tuduhan kerana dirinya berhak mengambil tindakan undang-undang terhadap kenyataan fitnah yang dilemparkan terhadapnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140805/po_02/Dakwaan-Saifuddin-tuduhan-liar---Khalid#ixzz39Tz9TuP3  © Utusan Melayu (M) BhdPKR mahu kemuka 20 muka surat integriti MB Selangor

KUALA LUMPUR 4 Ogos - Selepas gagal mendesak Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk melepaskan jawatan Menteri Besar Selangor, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dilihat tergamak mendedahkan pekung pemim­pinnya sendiri.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution berkata, langkah tersebut akan dikemukakan bersama lampiran 20 muka surat berhubung integriti Khalid sebagai Menteri Besar Selangor dan perlu diganti dengan Presiden parti, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

"Ya memang PKR akan menghantar surat kepada DAP dan Pas antaranya termasuk tentang isu tanah dan rundingan antara Bank Islam dan Khalid.

"Sebenarnya bukan 50 muka surat tetapi 20 muka surat sahaja, saya tidak sebut pun langsung 50 muka surat, itu semua tidak betul," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas tentang langkah terbaharu parti itu yang mahu mengemukakan laporan integriti kepada rakan komponen pakatan pembangkang, DAP dan Pas esok.

Dipercayai Abdul Khalid gagal menjawab beberapa isu yang menimbulkan banyak keraguan khususnya melibatkan urusniaga bernilai jutaan ringgit sehingga menyebabkan PKR terpaksa membuat keputusan itu.

Saifuddin dalam pada itu turut menafikan sebuah laporan blog http://negarapakatanrakyat kononnya PKR sudah menghantar surat pemecatan terus ke kediaman Khalid.

"Itu juga tidak betul, mana ada kita pecat Khalid," katanya.

Baru-baru ini, PKR mencapai kata sepakat untuk memilih Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu menggantikan Khalid.

Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, keputusan itu dibuat atas kapasiti Wan Azizah yang dikatakan mampu menyelesaikan banyak perkara tertangguh di negeri itu.

Bagaimanapun, Khalid dilihat terus mempertahankan kedu­dukannya sekarang sebagai Menteri Besar dengan berjanji kepada rak­yat Selangor untuk memastikan pentadbiran negeri itu diurus sebaik mungkin.No comments: