Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Monday, 11 August 2014

Elak terlibat agenda mana-mana parti politik


TUANKU Sharafuddin Idris Shah bersama Addul Khalid Ibrahim (lima dari kiri), Ahmad Zaharin Mohd. Saad (lima dari kanan) bergambar bersama pegawai kanan JAIS sempena Majlis Ramah Mesra Sultan Selangor Bersama Warga Kerja Jabatan Agama Islam Selangor di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam, semalam. - UTUSAN/Saharuddin Abdullah

SHAH ALAM 8 Ogos - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) diminta mengelak daripada terlibat dalam mana-mana parti politik bagi memastikan tumpuan serta fungsi kedua-dua institusi itu dalam memartabatkan agama Islam di negeri ini tidak dicemari dengan agenda pihak tertentu.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, ketika ini terdapat segelintir ahli politik yang mahu mengambil kesempatan untuk mempergunakan MAIS dan JAIS untuk mencapai agenda politik mereka.

"Beta tidak mahu perkara ini berlaku di Selangor. Beta mahu agar semua pihak di MAIS dan JAIS mengelakkan diri dari terlibat dalam agenda politik mana-mana parti sekalipun.

"Beta mahu JAIS dan MAIS kekal sebagai institusi yang berkecuali dan menumpukan fungsinya dalam memartabatkan agama Islam di Selangor yang beta kasihi ini," titah baginda pada Majlis Mengadap Sultan Selangor oleh Kakitangan JAIS di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah di sini hari ini.

Yang turut hadir mengiringi baginda pada majlis itu ialah Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi; Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa dan Pengarah JAIS, Ahmad Zaharin Mohd Saad.

Terdahulu, dalam titah berkenan, baginda turut mengingatkan JAIS supaya mempunyai satu prosedur operasi standard (SOP) yang lengkap dan kemas bagi memastikan hanya mereka yang melakukan kesalahan di bawa ke muka pengadilan selain tidak bertindak secara kasar serta keterlaluan termasuk mengenepikan hak seseorang individu di bawah undang-undang.

"Prosedur yang teratur ini penting bagi memelihara nama baik JAIS kerana terdapat golongan tertentu yang sentiasa mengambil kesempatan untuk mempertikaikan setiap tindakan dan kredibiliti JAIS dalam menjalankan tugas," titah baginda.

Selain itu, Sultan Sharafuddin juga mahu JAIS bertindak dalam lingkungan tugas yang melibatkan kesalahan terhadap isu agama Islam sahaja tanpa menganggu tugas serta bidang kuasa pihak berkuasa tempatan (PBT) seperti penguatkuasaan terhadap rumah-rumah urut dan sebagainya bagi mengelak tohmahan terhadap jabatan itu.

"Beta menasihatkan supaya JAIS memberi penekanan yang lebih kepada penguatkuasaan kes yang lebih berat dan penting seperti kes melibatkan ajaran agama Islam, isu murtad, ceramah tanpa tauliah dan ceramah politik di masjid dan surau yang boleh mencemarkan kesucian agama Islam dan merosakkan akidah serta menyebabkan perpecahan di kalangan umat Islam.

"JAIS juga perlu memberi penekanan kepada orang ramai mengenai fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah yang merupakan teras aliran kepercayaan orang Islam di negara kita," titah baginda.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140809/dn_14/Elak-terlibat-agenda-mana-mana-parti-politik#ixzz3A2SAfrFB  © Utusan Melayu (M) Bhd 


KOMEN : KALAU NAK BERPOLITIK SANGAT BERHENTI KERJALAH...

No comments: