Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Wednesday, 18 March 2015

PKR sokong DAP tolak hudud

18 Mac 2015 1:46 AM

SHAH ALAM 17 Mac – Parti Keadilan Rakyat (PKR) dilihat mengambil pendirian yang sama dengan sekutunya, DAP apabila menyifatkan hukum hudud bukan perkara yang perlu diberikan keutamaan oleh mana-mana parti dalam pakatan pembangkang.

Mohamed Azmin Ali

Selain menyifatkan pelaksa­naan hudud tidak sejajar dengan dasar bersama pakatan pembangkang, Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali turut menyifatkan isu mengenai hukum Islam itu tidak perlu disegerakan buat masa ini sehingga mengatasi isu-isu ekonomi, pendidikan dan keselamatan yang dianggapnya lebih penting.

Bagaimanapun, beliau menghormati hasrat kerajaan Pas Kelantan untuk melaksanakan hukum hudud di negeri itu menerusi pembentangan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, esok.

“Sebagai seorang Islam, kita tidak menolak hukum hudud serta hukum-hukum Allah dalam al-Quran dan kita telah menyatakan pendirian itu dalam pakatan.

“Tetapi ia (hukum hudud) bukan dasar bersama pakatan dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri dalam satu kenyataan terbuka sebelum ini menyatakan bahawa hukum hudud tidak perlu disegerakan kerana ia bukan dasar bersama pakatan.

“Dasar pakatan (pembangkang) ialah isu ekonomi, pendidikan dan keselamatan perlu ditangani dahulu untuk menjamin kesejahteraan rakyat. Jika isu-isu ini diberikan keutamaan, saya percaya ia boleh diselesaikan dengan cara yang baik,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohamed Azmin turut mengingatkan parti-parti dalam pakatan pembangkang supaya tidak membuat sesuatu perkara tanpa mendapat persetujuan daripada Majlis Pimpinan Pakatan terlebih dahulu pada masa depan.

“Pembentangan enakmen ber­kait­an hudud oleh Kerajaan Pas Kelantan adalah melibatkan pindaan, bukannya satu undang-undang baharu. Enakmen itu telah pun diluluskan pada 1993 lagi sebelum pakatan diwujudkan.

“Jadi kita hormati keputusan Kerajaan Pas Kelantan yang dibuat sebelum 1993 namun untuk masa depan, sebarang cadangan baharu yang dibuat mestilah mendapat persetujuan daripada Majlis Pimpinan Presiden pakatan,” ujarnya.

Pada 14 Mac lalu, pemimpin ve­teran DAP, Lim Kit Siang dilaporkan menyatakan parti itu berpendirian tegas serta konsisten bahawa pelaksanaan hukum hudud tidak selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan terkeluar daripada polisi bersama pakatan pembangkang.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd. Amar Abdullah pada 16 Mac lalu memberi amaran kepada DAP supaya berhenti daripada terus menghalang usaha parti itu untuk melaksanakan hukum hudud di Kelantan.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/pkr-sokong-dap-tolak-hudud-1.70780#sthash.gpXoBiry.dpuf


No comments: