Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Thursday, 18 June 2015

SUKAN SEA 2015 : Wei Feng puas kembalikan emas

Juara perseorangan lelaki pertama selepas 14 tahun

17 Jun 2015 12:18 AM


Chong WEI FENG (kanan) dan Mohd. Arif Abdul Latif meraikan pingat emas serta perak yang dimenangi mereka selepas mengalahkan satu sama lain dalam perlawanan akhir badminton perseorangan lelaki Sukan SEA 2014 di Stadium Tertutup Singapura, semalam.

SINGAPURA - Biarpun lawan yang dikalahkan adalah rakan se­negara sendiri, namun Chong Wei Feng puas kerana berjaya menamatkan penantian 14 tahun Malaysia dengan merangkul pingat emas badminton perseora­ngan lelaki dalam Sukan SEA 2015 semalam.

Pemain kelahiran Kedah berusia 28 tahun itu mudah menundukkan Mohd. Arif Abdul Latif 21-8, 21-9 untuk menghadiahkan pingat emas terakhir kontinjen negara di Si­ngapura, yang juga emas ke-62 buat Malaysia.

Individu terakhir yang menyumbangkan emas perseorangan lelaki buat negara adalah Mohd. Roslin Hashim pada Temasya 2001 di Kuala Lumpur.

Menurut Wei Feng, emas tersebut mengubat sedikit kekecewaan tidak dapat beraksi dalam Kejohanan Dunia di Indonesia, Ogos ini selepas Persatuan Badminton Malaysia (BAM) memilih untuk menyenaraikan bekas jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei dan Zulfadli Zulkiffli.

“Ini adalah hadiah istimewa buat seluruh rakyat Malaysia kerana sudah lama kita tidak memena­ngi pingat emas dalam perseorangan lelaki pada Sukan SEA.

“Saya lihat, Arif tidak beraksi baik sepanjang permainan dan kerap melakukan kesilapan. Itu memudahkan saya untuk mengutip mata demi mata.

“Saya memang berpuas hati dapat mengembalikan emas kepada Malaysia, malah saya lega kerana prestasi saya semakin meningkat. Itu petanda baik dalam usaha melayakkan diri ke Sukan Olimpik,” kata Wei Feng.

Ketika Wei Feng meraikan kejayaan terbesar dalam kariernya, impian Malaysia untuk menamatkan penantian 16 tahun dalam acara beregu campuran tidak kesampaian selepas Chan Peng Soon-Goh Liu Ying tewas pada perlawanan akhir yang amat mendebarkan.

Peng Soon-Liu Ying yang baru kembali bergandingan akibat kecederaan yang menimpa Liu Ying, dikerah dalam pertarungan se­ngit yang berlarutan selama 1 jam 9 minit sebelum akur dengan kekalahan 21-18, 13-21, 23-25 kepada pasangan No. 11 dunia, Praveen Jordan-Debby Susanto dari Indonesia.

Dengan kekalahan itu, Chew Choon Eng-Chor Hooi Yee kekal sebagai pasangan terakhir Malaysia menjuarai acara beregu campuran pada Sukan SEA 1999 di Brunei.

Praveen-Debby pula memastikan Indonesia terus menguasai acara tersebut buat kali keenam berturut-turut.

- See more at: http://www.utusan.com.my/sukan/badminton/wei-feng-puas-kembalikan-emas-1.103739#sthash.bIqfxOEw.dpuf

No comments: