Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Friday, 12 June 2015

KELAYAKAN PIALA DUNIA DAN PIALA ASIA : Harimau tak mampu baham Timor Leste

FADHILUL IZMEL ISHAK DAN MOHAMMAD ROZAIDI ZULKIFLI | 12 Jun 2015 1:00 AM


Reaksi kecewa terpapar pada wajah pemain-pemain Malaysia selepas sekadar seri 1-1 dengan Timor Leste dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia 2018-Piala Asia 2019 di Stadium Nasional, Bukit Jalil semalam. utusan/Farid Janudin

KUALA LUMPUR - Ketika kemenangan sudah hampir menjadi milik Malaysia, kealpaan pada waktu kecederaan membolehkan Ramon De Lima Saro menghukum Harimau Malaya apabila membantu Timor Leste mengikat kedudukan 1-1 dalam perlawanan pertama kelayakan Piala Dunia 2018/Piala Asia 2019 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, semalam.

“Saya sangat kecewa dengan persembahan keseluruhan pasukan selepas mereka gagal mengambil peluang menewaskan lawan yang hanya membuat persiapan dalam tempoh yang cukup singkat.

“Saya tidak sangka dalam sekelip mata keputusan perlawanan berubah,” kata jurulatih kebangsaan, Dollah Salleh, yang kini berdepan tugas getir apabila menentang Palestin dalam aksi kedua, Selasa depan.

Biarpun berjaya mendahului pada minit ke-34 menerusi Safee Sali, iaitu jaringan pertama penye­rang senior negara itu bersama Harimau Malaya sejak November lalu, namun secara keseluruhan tidak banyak percubaan yang dilakukan pemain negara.

Sebaliknya, Timor Leste yang dibimbing Fabio Joaquim hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-42 selepas penyerang naturalisasi, Patrick Fabiano menembusi gawang Malaysia, namun jaringannya dibatalkan oleh pengadil kerana ofsaid.

Sebaik saja babak kedua bersambung, pemain negara mengasak ke kubu lawan, malah dihadiahkan sepakan bebas oleh pengadil, namun peluang tersebut disia-siakan apabila tiada sebarang percubaan bahaya berjaya dihasilkan.

Ketika pasukan tuan rumah sibuk mengasak kubu lawan, Timor Leste sekali lagi hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-76 selepas penyerang kelahiran Brazil, Rodrigo Sousa melakukan sepakan bebas dari jarak 25 meter, namun percubaannya terkena palang gol Malaysia.

Penjaring terbanyak Selangor, Muhammad Afiq Azmi gagal menyempurnakan dua peluang terbaik untuk menghasilkan gol selepas percubaannya berjaya ditangkap kemas oleh penjaga gol lawan, Ramos Maxanches.

Ketika perlawanan hampir berpihak kepada Harimau Malaya, Timor Leste berjaya mencuri satu mata berharga hasil jaringan Ramon pada masa kecederaan selepas dia berjaya menanduk masuk bola sepakan bebas, Juninho Aparecido.

- See more at: http://www.utusan.com.my/sukan/bola-sepak/harimau-tak-mampu-baham-timor-leste-1.101856#sthash.BBEkHQh1.dpuf


No comments: