Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Monday, 5 May 2014

Kerajaan tidak akan kurangkan bilangan penjawat awam - PMNAJIB Tun Razak menyampaikan cek bernilai RM23,364,700 kepada Presiden CUEPACS, Azih Muda (kanan) pada sambutan Hari Pekerja Penjawat Awam 2014 di Dewan Wawasan Jitra, Kubang Pasu, Kedah, semalam. - UTUSAN/SAFRIZAL AZMI
KUBANG PASU 1 Mei - Kerajaan tidak akan mengurangkan bilangan penjawat awam yang kini berjumlah lebih 1.5 juta seperti diperkatakan oleh pemimpin pembangkang jika mereka memerintah negara ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, sebaliknya kerajaan tetap menjaga kebajikan penjawat awam walaupun pada masa sama pembangkang berhasrat untuk menguncupkan saiz perkhidmatan golongan tersebut.

"Kerajaan tidak ada cadangan untuk mengurangkan bilangan penjawat awam seperti yang diperkatakan oleh pemimpin pembangkang. Mereka gambarkan sekiranya dapat kuasa, ada yang kata nak buang separuh daripada jumlah penjawat awam yang melebihi 1.5 juta ini.

"Mereka akan kuncupkan saiz perkhidmatan penjawat awam tetapi kerajaan hari ini tidak ada cadangan sedemikian," katanya ketika berucap dalam majlis sambutan Hari Pekerja Penjawat Awam 2014 bertemakan Penjawat Awam Tiang Seri Negara di Dewan Wawasan Jitra, di sini hari ini.

Sementara itu, Perdana Menteri menggariskan lima prinsip yang perlu diamalkan oleh setiap penjawat awam demi memastikan transformasi negara berjalan lancar.

Beliau berkata, prinsip pertama adalah semua penjawat awan termasuk anggota pentadbiran perlu mempunyai ilmu agar mampu menjadi pemimpin di semua peringkat dengan cemerlang.

"Hal demikian kerana dunia berubah dengan pantas, jika kita ingin menjadi sebuah negara yang mampu mengemudi perubahan dengan pantas, budaya ilmu ialah asas pertama yang perlu kita ikuti. Kita perlu rajin membaca untuk menambah ilmu pengetahuan pada diri kita," katanya.

Prinsip kedua pula kata Perdana Menteri, kebolehpercayaan yang meliputi sifat jujur, amanah, integriti dan diyakini serta mempunyai nilai-nilai murni sejagat yang dipercayai oleh masyarakat.

"Ini penting kalau rakyat biasa dari kampung datang jumpa kita, layan mereka dengan baik, kalau sesuatu yang munasabah dipohon patut kita beri kelulusan kepada mereka. Cara ini menambahkan kebolehpercayaan rakyat kepada kerajaan," katanya.

Katanya, prinsip seterusnya ialah budaya amalan kerja terbaik yang merupakan cermin kepada kewibawaan penjawat awam dan penjawat awam mesti mempunyai semangat patriotik dan menunjukkan rasa cinta kepada negara.

"Prinsip kelima ialah budaya keberhasilan yang berteraskan hasil. Ini penting bagi meningkatkan mutu dan kualiti kerja dengan bersandarkan kepada petunjuk prestasi utama (KPI)," katanya.

Sempena majlis itu, Anugerah Bahagian CUEPACS Contoh dimenangi CUEPACS Pahang yang diterima Pengerusinya, Kamarulzaman Abdul Razak manakala bagi Anugerah Kesatuan Cemerlang dimenangi Kesatuan Jururawat Malaysia (MNU) yang diwakilinya Presidennya, Rosni Aziz.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140502/dn_05/Kerajaan-tidak-akan-kurangkan-bilangan-penjawat-awam---PM#ixzz30oKPDBUw  © Utusan Melayu (M) Bhd


No comments: