Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Thursday, 18 December 2014

POLITK : Hudud: Perang dingin pemimpin pembangkang memuncak - BN ADA SALAH JUGA?

18 Disember 2014 2:28 AM


Nik Mohamad Abduh

KUALA LUMPUR 17 Dis. - Perang dingin antara Pas dan sekutunya dalam pakatan pembangkang semakin memuncak apabila pemimpin utama mereka terus mengeluarkan kenyataan terbuka bagi menyatakan pendirian dan pandangan masing-masing berhubung isu pelaksanaan hukum hudud.

Terbaharu, Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz membidas kenyataan Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Latheefa Koya kerana mempertikaikan tindakan kerajaan negeri Kelantan pimpinan Pas yang mahu membuat pindaan enakmen hudud dalam keadaan UMNO dan Barisan Nasional (BN) terpalit dengan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Nik Mohamad Abduh menerusi catatan bertajuk “Jawapan Buat Seorang Peguam Wanita” dalam akaun Facebook miliknya hari ini secara sinis mempersoalkan, apakah benar Pas bersubahat dengan BN bagi menutup isu 1MDB sedangkan parti itu sudah memperjuangkan pelaksanaan hukum hudud sejak lebih 20 tahun lalu.

“Agenda hudud Pas sudah bawa sejak lebih 20 tahun. Macam mana ia boleh dihentikan semata-mata kerana isu 1MDB?’’ katanya.

Menurut Nik Mohamad Abduh, agenda Pas bukan sahaja melibatkan isu ekonomi malahan merangkumi pembinaan Malaysia secara menyeluruh termasuk pelaksanaan hudud.

“Pas juga memperjuangkan aspek pembinaan semula orang bersalah melalui hukuman mendidik yang ada di dalam hukum hudud. Buktikan bahawa aspek hukuman terhadap pesalah di dalam negara hari ini bukanlah isu besar yang boleh ditangguhkan?’’ ujar beliau.

Beliau seterusnya berkata, isu royalti minyak Kelantan yang tertangguh sejak sekian lama tidak pernah mengganggu pelaksanaan hudud di negeri itu dan mengapakah isu 1MDB pula dijadikan alasan untuk menyekat usaha pelaksanaan hukuman jenayah syariah.

Jika isu 1MDB berjaya menyekat Pas daripada memperjuangkan hak agama, dakwa beliau, maka Pas sebenarnya telah masuk perangkap sekularisme sama ada oleh BN, DAP dan PKR serentak.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/hudud-perang-dingin-pemimpin-pembangkang-memuncak-1.37887#sthash.24l13S2P.dpuf

No comments: