Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Wednesday, 11 February 2015

Penyokong Anwar cetus provokasi rempuh sekatan

11 Februari 2015 1:37 AM


PENYOKONG Anwar Ibrahim cuba merempuh masuk ke pekarangan Istana Kehakiman selepas Ketua Pembangkang itu dijatuhkan hukuman penjara lima tahun di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya, semalam. – UTUSAN/IRWAN MAJID

PUTRAJAYA 10 Feb. - Para penyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencetuskan provokasi apabila cuba merempuh penghadang besi yang diletakkan di pintu belakang Istana Kehakiman di sini hari ini.

Sebelum kejadian, kesemua penyokong Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkumpul di pintu hadapan pekarangan Istana Kehakiman tersebut sebelum bertindak bergerak ke pintu belakang bagi memberi lambaian terakhir buat Anwar.

Keadaan bertambah tegang apabila Ahli Parlimen Batu, Tian Chua cuba melakukan provokasi me­rempuh masuk ke dalam kawasan tersebut, meskipun pihak polis tidak membenarkannya masuk.

Bagaimanapun, beliau tetap berdegil masuk ke pekarangan Istana Kehakiman meskipun polis mengawal ketat kawasan tersebut.

Tian Chua bersama beberapa pemimpin PKR seterusnya berjaya memasuki kawasan pekarangan Istana Kehakiman kira-kira pukul 1 petang.

Susulan daripada itu, penyokong-penyokong Ahli Parlimen Permatang Pauh sekali lagi membuat provokasi apabila mereka merempuh pagar untuk masuk di pekarangan Istana Kehakiman dan mula tidak mengendahkan arahan polis selepas melihat kenderaan yang membawa Anwar keluar dari kawasan tersebut.

Bagaimanapun, kekecohan berjaya dileraikan selepas polis berjaya menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Pulai, Tan Kha Heng kira-kira pukul 3 petang kerana merempuh pagar dan menghalang kereta polis keluar dari kawasan terbabit.

Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Abdul Razak Abdul Majid ketika ditemui mengesahkan perkara tersebut membe­ritahu, pihaknya tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap pihak yang mencetuskan huru-hara kerana mengganggu perjalanan prosiding mahkamah.

Katanya, meskipun pada awalnya perjalanan sepanjang proses tersebut berjalan lancar namun terdapat segelintir penyokong Anwar menimbulkan kekecohan menerusi percubaan merempuh penghadang besi.

“Kita telah maklumkan kepada mereka bahawa penyokong tidak dibenarkan memasuki pekarangan mahkamah dan mereka hanya boleh berada di luar Istana Kehakiman.

“Namun mereka tetap berdegil dan mengganggu anggota kami dalam menjalankan tugas,” katanya.

Mengenai penahanan ADUN Simpang Pulai, Abdul Razak memberitahu Kha Heng akan disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Sementara itu, hampir lebih 500 penyokong Anwar berhimpun di hadapan Istana Kehakiman sejak pukul 8.30 pagi dan menggunakan kesempatan berkenaan de­ngan menganjurkan demonstrasi di kawasan berkenaan sambil mengutuk institusi kehakiman yang didakwa berat sebelah.

Namun penyokong Anwar ber­tindak meninggalkan pekarangan Istana Kehakiman sebaik sahaja keputusan rayuan kes liwat pe­mimpin pembangkang tersebut ditolak Mahkamah Persekutuan.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/penyokong-anwar-cetus-provokasi-rempuh-sekatan-1.58313#sthash.u8PxgK8u.dpuf

No comments: