Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Tuesday, 15 September 2015

Setanding kamera profesional

OLEH AQILAH MIOR KAMARULBAID | 14 September 2015 2:00 PMPernahkah terbayang dengan hanya menggunakan telefon pintar, anda mampu menghasilkan kualiti gambar seperti dirakam oleh juru gambar profesional yang menggunakan kamera canggih?

Bukan sesuatu yang luar biasa lagi apabila Lenovo memperkenalkan sebuah telefon bimbit pintar yang bukan sahaja berfungsi sebagai telefon malah menggabungkan elemen fotografi sama seperti kamera untuk kegunaan profesional.

Vibe Shot mempunyai butang pengatup yang boleh digunakan bagi mengaktifkan fungsi kamera untuk merakam gambar yang sempurna secara segera selain turut dilengkapi fokus automatik (AF) yang dua kali lebih cepat daripada kamera konvensional fokus automatik biasa manakala tiga warna lampu diod pemancar cahaya (LED) untuk memastikan nada kulit yang lebih realistik.

Sementara lampu rendah yang turut ditawarkan pada telefon bimbit pintar itu berfungsi ketika merakam gambar pada waktu malam.

Menariknya, walaupun anda bukan seorang jurugambar namun mampu menghasilkan gambar-gambar yang indah malah merakam detik detik menarik kerana pengguna boleh sahaja menukar mode profesional kepada automatik yang memudahkan anda untuk merakam setiap saat yang berharga dalam hidup.

Sekiranya anda gemar untuk mencuba pelbagai variasi demi menghasilkan gambar-gambar menarik, mode profesional membolehkan anda mengawal bukaan (aperture) dan kelajuan (shutter) .

Lenovo turut menawarkan aplikasi panoramic selfie yang membolehkan pengguna merakam tiga gambar selfie dan menukarkan kepada satu dengan jumlah lebih ramai dalam satu gambar.

SPESIFIKASI

Paparan: 5 inci (1920 x 1080)
Sistem Operasi: Android 5.0 (Lollipop)
Kamera hadapan: 16 megapiksel
Kamera belakang: 8 Megapiksel
Memori: 3GB (RAM)
Bateri: 3,000mAH
Warna: Merah, putih dan kelabu
Harga: RM1,399

- See more at: http://www.utusan.com.my/sains-teknologi/gajet/setanding-kamera-profesional-1.135870#sthash.w5HvFmZQ.dpuf


No comments: