Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58
SALAM KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 58

Monday, 13 April 2015

Kampus UiTM diberi autonomi

RODELIO JUNJUN TAUCAN | 12 April 2015 2:14 AM


Najib Tun Razak bersama Idris Jusoh (depan, empat dari kanan) dan Lodin Wok Kamarudin (depan, dua kanan) bergambar bersama penerima-penerima watikah pelantikan pemegang amanah Tabung Pendidikan 1Bilion (TP1B) UiTM termasuk Prof. Sahol Hamid Abu Bakar (belakang, kanan) dan Zaini Hassan (depan, kanan) dalam Majlis Sumbangsih Perdana TP1B UiTM di Kuala Lumpur, malam tadi. mingguan/Hafiz Johari

KUALA LUMPUR 11 April - Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penganuge­rahan status autonomi kepada semua kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam usaha menjadikan institusi keramat itu sebagai universiti terbaik di dunia.

Perdana Menteri berkata, penga­nugerahan tersebut perlu untuk memastikan sistem tadbir urus UiTM mampu mentadbir sebanyak 224,000 pelajar yang dijangka menyertai 244 program di universiti itu menjelang 2020.

Beliau berkata, melalui kuasa autonomi, setiap kampus UiTM akan ditadbir oleh seorang rektor yang boleh membuat keputusan dalam memastikan pentadbiran dan sumber universiti diuruskan dengan baik.

“Saya telah putuskan bersama bahawa konsep yang paling sesuai ialah kita kekalkan UiTM sebagai institusi keramat bumiputera, ini tidak boleh dikompromi, identiti UiTM tidak akan ditukar.

“Tetapi oleh kerana UiTM sudah terlalu besar, saya bersetuju sistem autonomi akan dilaksanakan, maka setiap kampus ada kuasa autonomi tetapi strukturnya tetap kekal,” katanya ketika berucap melancarkan majlis Malam Sumbangsih Perdana Tabung Pendidikan 1 Bilion (TP1B) UiTM di sini malam ini.

Yang turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh dan Pengerusi Lembaga Pemegang TP1B, Tan Sri Lodin Wok Kamarudin.

Yang hadir sama, Naib Canselor UiTM, Prof. Tan Sri Ir. Sahol Hamid Abu Bakar dan Presiden Persatuan Alumni UiTM Malaysia, Datuk Zaini Hassan.

Perdana Menteri berkata, pemberian kuasa autonomi yang diputuskan bersama timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah bagi memastikan identiti UiTM terus kekal sebagai universiti terbaik untuk golongan bumiputera.

Tambahnya, sehingga Oktober 2014, UiTM telah berkembang de­ngan pesat dan menampung seba­nyak 177,051 pelajar daripada pe­ringkat pengajian asasi sehingga doktor falsafah.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/kampus-uitm-diberi-autonomi-1.80120#sthash.GfvXf2a1.dpuf

No comments: